Çocuk diş hekimliği; bebeklerin, çocukların ve özel bakım gerektiren (engelli) bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunları ile uğraşan, diş hekimliğinin bir anabilim dalıdır. Pedodontistler, diş hekimliği fakültelerinden mezun olduktan sonra, ilgili fakültelerin pedodonti anabilim dalında doktora eğitimini (4-6 yıl) tamamlayarak pedodonti uzmanı olmaya hak kazanırlar.
Çocuğunuzun diş tedavilerini gerçekleştirecek doktorun pedodonti uzmanı olması, ilerde oluşabilecek diş hekimi korkusunu ortadan kaldırarak, çocuğunuzun daha uyumlu ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli birey olması konusunda atılacak önemli bir adımdır.
Çünkü pedodontistler, “önce dişi değil, çocuğu düşün” felsefesi doğrultusuna uygun psikolojik yaklaşımlar ile önce çocuğun sevgi ve güvenini kazanmayı hedefler daha sonra kolaydan zora, kademeli bir tedavi yaklaşımı ile ağrısız bir şekilde diş tedavilerini gerçekleştirmeyi amaçlar.
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-15 yaş arası çocuklar üzerinde uzmanlaşan, koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile başlayarak her türlü süt ve daimi diş tedavilerini konu alan, diş travmaları ve tedavilerini uygulayan önemli bir bilim dalıdır. Çocuk tedavisi her alanda özel ilgi gerektirir. Çocuk psikolojisini iyi bilerek, onları korkutmadan diş hekimine ve diş hekimi koltuğuna alıştırmak ve diş temizliği hakkında gereken bilgileri vermek ve böylece hayatları boyunca sağlıklı dişlerle yaşayabilmelerini sağlamak gerekmektedir.
Eğer çeşitli nedenlerle çocuk bir kez diş hekiminden korkarsa, bu kötü tecrübe çocuğun tüm hayatı boyunca olumsuz derecede etkileyecektir. Ve ileriki yaşlarda da diş hekimine gitmeme eğilimine neden olacaktır. İlk tecrübe her zaman çok önemlidir. Bu sebeple, ebeveynlere kendi tedavileri sırasında çocuklarını da beraberlerinde getirmeleri önerilmektedir. Çocuk anne babasının tedavisi sırasında onları izlerlerse, diş hekiminden korkulacak bir şey olmadığını görürler ve kendilerinin de diş hekimine ihtiyaçları olduğunda rahatlıkla diş hekimi koltuğuna oturabilmektedir.
Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişlerinin birinci ve en önemli görevi çocuğun düzgün şekilde beslenmesini sağlamaktır. Çocuklarda konuşmanın düzgün gelişimi yine süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Yalnız, genelde ebeveynler süt dişlerinin geçici dişer olduğunu ve nasılsa değişecek dişler olduğundan önemli olmadıklarını düşünürler. Bu nedenle de süt dişlerinin temizliği ve bakımı yeterince önemsenmez, bu da zamanla çürüklere neden olur. Unutmamak gerekir ki, tedavi edilmeyen süt dişleri çürüklere, ağız kokusuna, çiğneme fonksiyonunda sıkıntılara ve beslenme bozukluklarının yanı sıra görünüş açısından da problemlere neden olur. Bu dönemde tedavi edilmeyen dişler de ileride kalıcı dişler sürdüğünde, çene gelişiminde bozukluklar, diş çapraklığı genel sağlık problemlerine neden olur.
Koruyucu Uygulamalar
1)Florür Uygulamaları
Koruyucu diş hekimliğinde en etkili tedavi şekillerinden biri olan florür tedavisi, sağlıklı kişilerde, çürüğe yatkın kişilerde, dişlerde meydana gelen hassasiyet ve erozyon durumlarında, özel bakıma ihtiyaç duyan sistemik rahatsızlığı olan kişilerde uygulanan bir tedavidir. Uygulamalar kişilerin yaş ve çürük oluşum riskine göre belirlenen sıklıkta ve miktarlarda uygulanmaktadır.
2)Fissür Sealent(Fissür Örtücü);
Fissür örtücü sürekli dişleri koruma amaçlı yapılan bir uygulamadır. 6 yaş itibari ile çocukların ağızlarında birinci büyük azı dişlerinin sürmesi ile birlikte bu fissür örtücü uygulamaları yapmaya başlanabilir. Birinci büyük azı dişi hem altı yaş gibi erken bir yaşta sürmesi hem de yapısı gereği girintili çıkıntılı bölgelerinde bakterilerin ve yemek artıkların rahatlıkla barınabilmesi sebebiyle çürüğe oldukça açık bir diştir. Bu sebeple bu dişlerin sürmesi ile birlikte fissür örtücü uygulaması yapılması yerinde olmaktadır. Hem dişler çürümeden önce korunmuş olup hem de çocukların bu bölgedeki fırçalama yeteneğinin azlığı sebebiyle dişlerin çürümesi engellenmiş olacaktır.
3) Yer Tutucu
Yer tutucular, metal ya da plastikten olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Erken kaybedilmiş süt dişi sayısı ve yerine göre sabit yer tutucular ve hareketli yer tutucular olarak iki şekilde hazırlanmaktadır. Diş hekimi hastanın ağzından ölçü aldıktan sonra teknisyen uygun yer tutucuyu laboratuar ortamında hazırlar. Sonrasında hazırlanan yer tutucu hekim kontrolünde kullanılır. Süt dişi yerine sürmeye başladığı zaman da hekim tarafından çıkarılır.
İletişim Formu