Diş Sıkma - Gıcırdatma Alışkanlığı

Diş Sıkma - Gıcırdatma Alışkanlığı

Diş Sıkma - Gıcırdatma Alışkanlığı

Bizleri hayrete düşürecek kadar hastalarımızın büyük çoğunluğunda (%50) görülen DİŞ GICIRDATMA alışkanlığı daha fazla önemsenecek hale gelmiştir.

Çünkü istenildiği kadar ideal porselen dişler, dolgular yapılsın BRUKSİZM rahatsızlığınız varsa uzun vadede sorunlarla karşılaşacaksınız anlamına gelir. Bu nedenle diş gıcırdatma rahatsızlığı olan hastalarda mutlaka koruyucu önlemler alınmalıdır.

Ağzınızda herhangi bir restorasyon yoksa bile kendi doğal dişlerinizi korumak için de diş doktorunuza başvurmalısınız. Çünkü dişlerinizi gıcırdatarak sadece onları aşındırmakla kalmayıp vücudunuzun birçok organına yanlış uyarılar yollayarak ağrı kaynağına sebep olmaktasınız.

Özellikle eklem problemleri, sebebi belli olamayan baş, boyun,sırt ağrıları, kulak çınlamaları, parmak uçlarında ağrılar gibi birçok ağrılar diş gıcırdatma sonucu oluşan ağrılardır.

Bruksizmin kaynağı günlük hayatta bilinçaltına atılan streslerin uyku sırasında kas spazmıyla ortaya çıkmasıdır. Genelde bruksizmli kişilerin çoğu dişlerini gıcırdattıklarının farkında değildirler. Bazen o kadar yüksek ses çıkarırlar ki kendileri de bu sesleri duyabilir.




Sonuçları

?Dişlerde aşınmalar

?Aşınma sonucu dişlerinizde, porselen kron köprülerinizde ve dolgularınızda kırıklar ,dolayısıyla yapılan tedavilerin başarısız olması

?Kırık diş veya dolgu sonucu dişlerde hassasiyet

?Yüz kaslarınızda ve çene ekleminizde sabah kalktığınızda ağrı

?Baş ağrısı

?Dişetlerinizde ve çene kemiğinizde çekilmeler

?İleri vakalarda dişlerde sallanma
Tedavisi

?Öncelikle alt-üst çene ilişkinizde yani kapanışınızda bir problem varsa tedavisi yapılır.

?Möllemeler, restorastonların yenilenmesi ve ortodontik tedaviler tedavi seçenekleridir.

?Çok fazla aşınmış dişlerde çenenin dikey boyutu düştüğü için, dikey boyutu yükseltmek ve aynı zamanda kaybedilen estetiği sağlamak amacıyla yeni restorasyonlar yapılır.

?Kasları rahatlatıcı ilaçlar verilebilir.

?Gece plakları mutlaka yapılmalıdır.

Günümüzde ağzın sadece ön bölgesine takılan plaklar geliştirilmiştir.

İletişim Formu