İlk Kalıcı Diş Ne zaman Çıkar

İlk Kalıcı Diş Ne zaman Çıkar

İlk Kalıcı Diş Ne zaman Çıkar
KALICI   DİŞ NEDİR?
5-6 yaşından itibaren 1. Büyük Azı dişi ile başlayıp 20 yaşına kadar   çıkan ve ömür boyu ağızda kalacak dişlere kalıcı diş demekteyiz. 

  

İLK KALICI DİŞ NE ZAMAN ÇIKAR?
5-6 yaşında süt dişlerinin en gerisinden çıkan 1. BÜYÜK AZI dişidir. Bu   diş tüm süt dişleri ağızda iken çıkan bir dişdir. Genellikle ebeveynler   tarafından süt dişi sanılır. 
 

DİĞER KALICI DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR?
Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle   çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine   kalıcı ön kesici dişler yerini alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt   çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar. 9-10 yaşında   süt yan dişlerin düşmesiyle kalıcı 1. Küçük Azılar yerlerini alır. 10-11   yaşlarındada 2. Küçük Azılar, 2. Büyük Azılarda 12 yaşlarında çıkar. Bu   nedenle bu dişe 12 yaş dişi de denir. 12 yaşında kanin yani halk arasında köpek dişi dediğimiz diş çenedeki yerini alır. Normal   koşullarda 17-25 yaş arasında (20 yaş dişi, akıl dişi) gibi isimler   verilen 3. Büyük Azı dişi çıkar.

KALICI DİŞLER KAÇ TANEDİR?
Tüm dişler tamamlandığında erişkin bir insanda alt çenede 16 üst çenede 16 diş olmak üzere toplam 32 diş bulunur.

1. BÜYÜK AZI NEDEN ÖNEMLİDİR?
 Bu dişin nazik bir fidan kıymetli bir inci gibi ağızda tutulması   gerekir. Sürekli dişler içinde 6 yaşında ilk çıkan ve 12 yaşına kadar   yemeklerin çiğnenmesini temin edecek ve hayat boyu ağızda kacak olan bu   dişdir. Bu dişin vaktinden önce kaybedilmesinin en büyük nedeni onun süt   dişi gibi düşünülmesindendir. Bu dişe gelen en büyük tehlike süt dişlerini ihmal etmekten gelir. "SÜT DİŞİ NASIL OLSA DEĞİŞECEK"   zihniyetiyle yola çıkıldığında gelecekteki pek çok problemin kaynağı   olmaktadır.  


  

İletişim Formu